lorem ipsum

  

O projektu

Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sadrži digitaliziranu građu Akademijinih istraživačkih jedinica i Akademijine Knjižnice. Osnovana je 2009. godine kako bi djelovala kao jedinstven digitalni repozitorij koji će na jednome mrežnom mjestu predstaviti Akademijine znanstvene i umjetničke zbirke te im omogućiti slobodan mrežni pristup i suvremen i standardiziran razvoj tehničke podrške.

Zbirku su osnovale sljedeće Akademijine jedinice: Arhiv za likovne umjetnosti, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe: Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i Odsjek za povijest hrvatske glazbe te Akademijina Knjižnica, koja je potaknula osnivanje.

Financijsku potporu za projekte digitalizacije dalo je Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Digitalna zbirka trenutno uključuje građu u sljedećim izvornim formatima: knjige, časopisi, kazališne cedulje i mikrofilmovi. Kriteriji za odabir građe za digitalizaciju slijede načela znanstvene i kulturno-povijesne vrijednosti i zanimljivosti, preventivne zaštite starih i rijetkih primjeraka te predstavljanja znanstvenoistraživačkog, umjetničkog i izdavačkog djelovanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Građa je grupirana prema Akademijinim jedinicama. Svaka od njih ili čitav repozitorij zajedno pretraživ je po zadanim elementima (autor, naslov, broj sveska), odnosno po bilo kojoj riječi iz teksta. Preuzimanje datoteka u PDF formatu kao i ostale detaljnije upute date su u poglavlju Pomoć.


UPUTE ZA KORIŠTENJE

Na mrežnom mjestu Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti slijede se principi otvorenog pristupa znanju i informacijama, pa sadržaj građe predstavlja javno dostupnu znanstvenu i kulturnu baštinu Hrvatske, kroz radove naših autora, objavljene u brojnim izdanjima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Prava nad cjelokupnim sadržajem zbirke objavljene u digitaliziranom obliku, na mrežnom mjestu Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pridržava Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Uporaba digitalnih reprodukcija objavljenih na mrežnom mjestu Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti besplatna je, ukoliko se pri tome ne ostvaruje materijalna korist. Za svaku drugu svrhu i način korištenja potrebno je, u pisanom obliku, zatražiti i ishoditi odobrenje.


Prilikom korištenja sadržaja s mrežnog mjesta Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, moraju se navesti svi podaci o autoru, djelu i izvoru preuzetog sadržaja, uz naznaku "(c) Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2011".


Sa svojim zahtjevima, prijedlozima i eventualnim primjedbama na objavljeni sadržaj, molimo da nas kontaktirate na adresi library@hazu.hr.